12 март 2008

Седалката.Начин за употреба.

1. Плъзнете се назад до облегалката и я наклонете от вертикално в леко наклонено назад положение. Облегалката и долната част на седалката би трябвало да са под ъгъл от около 110 градуса една спрямо друга.
2. Издърпайте опората за глава толкова, че горният й ръб и върхът на темето ви да бъдат на едно ниво. Главата не трябва да докосва опората.
3. Нагласете височината на седалката така, че бедрата да лежат свободно върху нея - по този начин краката ще могат да се оросяват добре. Предният ръб на седалката трябва да е на разстояние от около три пръста от подколенната ямка.
4. Плъзнете седалката напред така, че кракът да бъде леко свит при натиснат докрай педал на съединителя - в тази позиция ръцете трябва да достигат волана в присвито положение. Ако краката ви продължават да са прекалено изправени, трябва да проведете фина настройка с регулируемия волан или чрез изместване на седалката.
5. Отпуснете се изцяло на седалката. Ако усещате напрежение или неудобство, може би е необходимо да промените наклона на отделните елементи. В никой случай не се заклещвайте! Ако седите прекалено близо до волана, сте заплашени от тежки травми и дори от смърт при отварянето на въздушната възглавница в случай на удар! В тази позиция няма да ви достигат сили и място за управление, даване на газ и натискане на спирачката.
6. Не се разпъвайте върху седалката! Макар в полулегнало положение ръцете да достигат волана, в изпънато състояние на тях им липсва необходимата сила и контрол при управлението. Неправилно отпуснатият гръб не може да се възстановява, при спиране въздушните възглавници не предпазват главата, а шофьорът може да се изхлузи изпод предпазния колан.

Няма коментари: