18 февруари 2008

Как се източва антифриз от блока на двигатели тип F-описание

Както навярно повечето от вас знаят при смяна на охлаждащата течност на двигателите известна част от антифриза, заедно с най-големите утайки остават в блока. За да се източат и те следва да се отвие едно пробка, намираща се на цилиндровия блок. За съжаление мястото е много недостъпно. Намира се в ниша точно до капака на междинния вал.Пробката се отвива с по-тънко стенна чашка и удължител около 100мм. След развиването може да не протече, поради натрупаните утайки, тъй като там е най-ниската част на блока. С пирон или отвертка бъркате за да пробиете утайката, вследствие на което ще изтече около 2л. течност.
МНОГО ТРУДНО се завива. Резбата на пробката е много ситна, тръбна, ако захване накриво и се повреди може да не уплътнява, така че внимателно!
Описанието се отнася за двигателите F1N, F2N,F3N,F2R,F7P.
Български вариант за източване на водата от блока -отвиване маркуча на водната помпа като в този случай ще остане по малко вода в блока!
Описание на velev100:
Говоря за рено 19: има пробка за източване течността от блока.сигурно с конкурс са определили най-трунодостъпното място.Заставате до десния калник,търсите връзката за маса двигател/купе/ (една медна оплетка , ше я свалите ако ви пречи), опипвате с лявата ръка надолу по двигателя покрай капака на ангренажния ремък, и трябва да напипате в една ниша, винта с глава за ключ 11. с чашка ама по-тънкостенна, удължител около 100мм, развивате, но може да не потече. мушкате в отворчето с отверка, пробивате утайката и изтича около 2л. течност.ако източите по метода "духане" ,остава 2л. в блока. от опит- налива се 4-4.100л. течност и системата се запълва(след обезвъздушаване). тя събира точно 6л.
Упражнението е проигравано.
НО: мястото е много трудно, навътре, само с глухо 11 може да се развие, може да не протече течност-с пирон бръкни в отвора, това е дъното и най-ниската част на блока, утайката е там , корава.МНОГО ТРУДНО се завива.. резбицата на пробката е много ситна, тръбна, ако захване накриво и се повреди да не уплътнява, мястото не позволява никаква интервенция и...........ужас. иначе е желателно да се източи от там всичко.

Няма коментари: